1 2 3
 

Haptonomie rondom Geboorte

Veel moeders maken al regelmatig contact met hun kind voor het geboren is. Bijvoorbeeld door de hand op de buik te leggen, omdat dat prettig is of om soms onbewust, even samen met het kind te zijn. Als ouders dit samen doen, betrekt dit ook de vader al vroeg in de zwangerschap bij zijn kind.

Met de haptonomische ouder- en kind begeleiding, kunnen jullie tijdens de zwangerschap je kind al wat leren kennen: wat merken jullie van je kind, hoe reageert het op jullie? Jullie kunnen je kind nu al laten “weten” dat het welkom is.

Het kind in de schoot heeft, al voor het geboren is, het vermogen om te voelen. Het voelt direct de baarmoederwand, de schoot, maar ook heeft het al gevoelens van behagen of onlust. Hierop is de begeleiding gebaseerd. Direct, met je handen kun je nieuwsgierig, luisterend, koesterend in contact zijn met je kind. Een kind zal zelf dit contact, binnen de veilige schoot, herkennen en kunnen opzoeken.

Bij de vertrouwde handen van beide ouders zal het kind zich veilig en zeker kunnen voelen, net zoals na de geboorte. Voor de ouders biedt het samen bezig zijn met het kind en met de aanstaande geboorte, de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden en zich daarmee vol (zelf)vertrouwen te voelen bij zo’n belangrijke gebeurtenis als het krijgen van een kind.

In de ongeveer 8 bijeenkomsten van een uur, wordt voor de geboorte aandacht besteed aan:

  • Het samenzijn met jullie kind
  •  De houding van de moeder en hoe zij haar kind draagt
  •  Het opvangen van eventuele ongemakken tijdens de zwangerschap
  •  Omgaan met pijn en ongemak tijdens de geboorte
  •  De wijze van steunen en aanwezig zijn van de vader tijdens de geboorte, omgaan met moeilijke momenten
  •  De fase van de ontsluiting en de geboorte en de weg van de baby naar buiten.
  •  De eerste momenten na de geboorte

Na de geboorte komen wij nog een a twee keer bij elkaar. We besteden aandacht aan jullie ervaringen tijdens de geboorte en die van de tijd daarna. Ook staan wij stil bij wat jullie in de periode van de zwangerschap hebben ingezet en hoe je dat kunt laten doorklinken in het dagelijkse omgaan met jullie kind zoals voeden, dragen, aankleden, in bad doen en spelen.

Rond de 18de week van de zwangerschap kan een afspraak worden gemaakt om in een eerste ontmoeting te kijken of deze begeleiding u aanspreekt. Elke ontmoeting is individueel(per ouderpaar). Het tarief van een uur begeleidingstijd bedraagt 40 euro.Buik

 
Copyright (c)2011 & Eyesi Web Concept | Design by Eyesi Web Concept